360° fotografie

Met de hype rond, en de komst van Virtual Reality is 360° fotografie bezig aan een sterke opmars. Deze vorm van fotograferen is niet echt nieuw maar staat wel in toenemende mate in de belangstelling. Zowel particulier als zakelijk is er een steeds grotere vraag en ziet men het ook steeds meer om zich heen (zie ook Virtuele tour en 360° Productfotografie)

Als men spreekt over 360° fotografie heeft men het grofweg over twee varianten, de “Surround” of “Fisheye” foto of de “Panorama” foto. We zetten (heel) kort uiteen wat dat precies wil zeggen en wat de verschillen zijn.

Fisheye

Een Surround of “Fisheye” foto kan over 2 assen bewegen (360 x 180), dus bijvoorbeeld van links naar rechts en van boven naar beneden.

Surroundfoto’s ziet men steeds vaker opduiken, niet in de laatste plaats omdat deze foto relatief makkelijk te maken is met een van de vele in omloop zijnde Smartphone apps. De foto kenmerkt zich door de mogelijkheid om “rond te scrollen” in de foto en het feit dat men volledig “om zich heen kan kijken”

Panorama foto: hoe maak je die?

Een 360 graden foto panoramafoto kan je tegenwoordig maken met praktisch elk device wat foto’s maakt. Van je mobiele telefoon tot spiegelreflex (voor die laatste geniet bevestiging op een zogenaamde panoramakop de voorkeur)

Ook met je mobiele telefoon kan je, met behulp van de inmiddels talrijke apps, buitengewoon mooie panoramafotos maken. Het voordeel van het gebruik van je mobiele telefoon is het feit dat alles gelijk beschikbaar is (de “stitching” vindt plaats op je telefoon)

De meeste telefoons zijn inmiddels ook wel uitgerust met een “Panofunctie” en feitelijk is dit niks nieuws meer 😉

Voor een 360 graden surround foto is net iets meer nodig. Je dient over een 360 graden camera met een zogenaamde fisheye lens te beschikken (op deze site kan je onder het menuknopje “360 camera’s” het meest recente assortiment incl specificaties terugvinden)

Er zijn echter voor 360 graden surround fotos ook al talrijke apps in omloop welke verbluffende resultaten bieden. De apps zijn over het algemeen erg makkelijk in het gebruik en kosten weinig tot niks. (Voor professioneel gebruik zijn deze wellicht minder aan te raden)

Een van de apps waar ik zelf gek op ben in combinatie met een iPhone is de Streetview VR app

 

Open this in UX Builder to add and edit content