Aan de slag met Tilt Brush op de HTC Vive

tiltbrushfeatured

De eerste beelden die ik zag van het Google VR programma Tilt Brush voor de HTC Vive maakten een diepe indruk op me. In de lessen van dit eerste jaar aan de kunstacademie maakte ik kennis met VR en stuitte al snel op deze totaal nieuwe manier van schilderen.

Een maand lang heb ik zoveel mogelijk over de Tilt Brush en de HTC Vive bekeken en gelezen en heb me toen de hardware aangeschaft.

Het bouwen van mijn PC

Voor iemand als ik, die niet bepaald technisch is, was het bouwen van de pc en het aansluiten van de Vive een hele belevenis. Ik raad iedere niet zo technische kunstenaar, die afgeschrikt wordt door het digitale, aan om door de zure appel heen te bijten en hands-on met het materiaal aan de slag te gaan.

Onder supervisie van een technische vriend heb ik eigenhandig moederbord, videokaart en al wat er dan niet meer in een computerkast leeft, vast geschroefd en aangesloten. Er ging een gevoel van triomf door me heen toen ik op de powerknop drukt en de pc zowaar in één keer opstartte.

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare computer kopen waar de Vive goed op draait, maar mijn doe-het-zelf actie heeft me zo’n 600 euro bespaart en dat kwam goed uit, want de HTC Vive is ook niet bepaald goedkoop.

De computer heeft me uiteindelijk 900 euro gekost, de Vive heb ik bij HTC besteld voor 950 euro (inclusief verzendkosten).

De metamorfose van het schilderatelier

Mijn schilderatelier op zolder moest ook een metamorfose ondergaan. De werktafel en schildersezel hebben plaats gemaakt voor een lege vloer met twee base stations aan de muur.

Het ophangen was snel gedaan, de boxjes zijn licht en gemakkelijk te richten.

Internet bleek een groter probleem; de wifiversterker zorgde niet voor genoeg verbindingssnelheid om stabiel internet te draaien. In principe is Tilt Brush offline te spelen, maar het installeren van SteamVR, waar de Vive op draait, kan alleen online.

Ik heb het opgegeven met draadloze internetverbindingen en zo’n twintig meter kabel door het huis getrokken.

En na een maand van voorbereidingen sta ik met mijn hypermoderne kwast in de ene hand en een digitaal paletje in de ander. Mijn Tilt Brush avontuur kan beginnen.

steamVR

De eerste stappen

Als je voor het eerst met Tilt Brush werkt is het handig om een paar Youtube filmpjes te kijken waarin je een sketch ziet ontstaan. Je snapt dan al snel hoe de controllers werken en wat de mogelijkheden van je palet zijn. De Tilt Brush techniek van Disney animator Glen Keane is waarlijk inspirerend en zijn filmpjes zijn dan ook erg populair:

Uit opnames waarin de controllers zichtbaar zijn terwijl de tekening verschijnt wordt duidelijk hoe simpel het selecteren van brushes en kleuren is. Als je de controllers dan uiteindelijk in de hand hebt kun je het best beginnen met het tekenen van vormen die je kent en/of vaker hebt getekend.

Je kunt dan oefenen met het Tilt medium zonder te veel bezig te zijn met het onderwerp van je tekening.

Het eerste wat duidelijk wordt als je als tekenaar aan de slag gaat met Tilt Brush is dat het medium niet in een bestaande categorie van teken- en schildermaterialen valt. De verschillende brushes kun je in elke kleur gebruiken, maar in plaats van met verf schilder je met licht.

Hoe dikker je de “verf” aanbrengt hoe meer het geschilderde gaat schijnen. Dit geeft erg mooie effecten, zeker als je dit plaatst op een achtergrond met een donkere sterrenhemel.

©2016 Janine ter Haar

De verschillende brushes

Omdat de kleur bestaat uit licht valt deze met de diverse brushes verschillend uit. Elke brush stroke heeft zijn eigen glans, en zo kan een kleur met de wire brush veel helderder uitvallen dan met een oilpaint brush. De grootte van de brush kan simpel worden ingesteld met de paint controller, waardoor het mogelijk is om in hele fijne lijntjes te tekenen of met grote vlakken te schilderen.

Om een vlak al schetsend te vullen is de velvet ink brush het handigst; omdat deze doorschijnend is kun je snel arceren om zo een vorm ruimtelijk te vullen.

Iemand die gewend is om met verf te schilderen zal al snel merken dat Tilt Brush nog erg lineair is. Het is waarschijnlijk dat Tilt Brush mettertijd met functies komt waarmee je brush strokes met elkaar kan laten versmelten, maar nu vereist het behoorlijk wat precisie om de strokes driedimensionaal naast elkaar te plaatsen.

Een tip hiervoor is om de painting tip exact in de vorige stroke te plaatsen en dan langzaam de stroke te volgen. Het arceren met de velvet ink brush blijft echter een natuurlijker tekenproces.

De begrippen tekenen en schilderen zijn wat ongrijpbaar geworden. Het werken met Tilt Brush is beide en juist de combinatie van deze technieken zorgt voor heel interessante resultaten.

Ik ga nu even door met het uitproberen van technieken in simpele tekeningen als bomen en bloemen, de volgende uitdaging wordt het schilderen van een menselijke figuur.

Auteur: Janine ter Haar 2016

Sketches by: Janine ter Haar
©2016 Janine ter Haar

Tip: In deze reeks verschenen ook:

Deel 2  Tilt Brush: maak een mens

Deel 3  Tilt Brush: werken met water

Deel 4 Tilt Brush: werken met licht

Deel 5 Tilt Brush: werken met muziek

Deel 6 Tilt Brush: werken met ruimte

©2016 Janine ter Haar

2 thoughts on “Aan de slag met Tilt Brush op de HTC Vive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *