Eerste operatie in Virtual Reality

operatie_virtual_reality

Een operatie als normaal, een incisie word gemaakt, er is een gesprek gaande tussen chirurg en assistente. Het verschil met een normale operatie is dat de kijker meekijkt door de ogen van de chirurg.

De “première” van de eerste operatie ooit in Virtual Reality werd vorige week uitgevoerd door Sahfi Ahmed in het “Royal London Hospital” onder het toeziend oog van vele toeschouwers wereldwijd.

De ingreep werd namelijk  live gestreamed en kon bekeken worden in Virtual Reality op zowel Android als iOS apparaten middels de “VRinOR” (VR in de operatiekamer) app. De operatie was een mooi voorbeeld van het potentieel van Virtual Reality als leermiddel, het gaf ook een inkijkje in hoe ingrijpend de techniek het dagelijks leven, ook in de medische wereld, kan veranderen.

 

Het bekijken van de operatie werd mogelijk gemaakt door Medical Realities, een medisch educatie instituut wat zich bezighoudt met geavanceerde technieken in de medische wereld.
De chirurg, Sahfi Ahmed, deed eerder al ervaring op met iets soortgelijks, in 2014 gebruikte hij een Google Glass om een tumor bij een 78 jaar oude patiënt te verwijderen.

Het zal niet geschikt zijn voor ieder zijn maag maar het feit dat VR volledig immersive is biedt het de ultieme mogelijkheid tot het gebruik als leermiddel in dit vakgebied.
Medische studenten en andere kijkers konden met behulp van hun VR bril alles meemaken, rondkijken in de operatiekamer en zo “in den lijve” aanwezig zijn en meemaken hoe een operatie, maar ook alles wat er verder gaande is in de operatiekamer, eruit ziet.

Deze demonstratie heeft laten zien dat de toepassing van VR in de toekomst een grote toegevoegde waarde voor de medische wereld kan hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *