HTC Vive tips, trucs, hacks en problemen oplossen

htc_hacks_troubleshooting

De beste Tips, trucs, Hacks en oplossingen voor veel voorkomende problemen bij de HTC Vive.

Notitie: dit is een “levend” artikel, wil je jouw tips/tricks bijdragen? Stuur ons een bericht!

De HTC Vive is momenteel de beste VR headset die je kan kopen, echter ook de beste Headset kan soms nog weleens wat verbetering gebruiken. Ook zijn er nogal wat slimmigheidjes om je nog meer van je favoriete headset te laten genieten. En omdat zelfs de beste VR bril niet altijd doet wat je wilt zijn er ook de nodige hacks en/of oplossingen voor veel voorkomende irritaties of problemen. In dit “Grote HTC alles in 1 topic” vatten we hacks, slimmigheden en oplossingen voor diverse zaken voor je samen.

Heb jij ook iets gevonden waarmee je je mede Vive gebruikers een lol kan doen? Stuur ons even een berichtje en we nemen de tip hier op, uiteraard onder vermelding van je naam en eeuwige roem!

Inhoud:

LET OP: onderstaande inhoudsopgaaf bestaat uit links en textregels, de linkjes brengen je naar een apart artikel binnen VRWwebwinkel.

 

Hacks:

Bevestigen van de Base Stations

Beste Beeldkwaliteit: SuperSampling Hack

Installeer Revive en geniet van Oculus Rift games en applicaties op de HTC Vive

Inschakelen van de microfoon op de HTC Vive

Customize je HTC Vive controller

Customize je HTC Vive Basestations in VR

Wijzig de omgeving op je HTC Vive

Wijzig de achtergrond op je HTC Vive

 

Troubleshooting:

Geluid HTC Vive via koptelefoon werkt niet

Spel laadt niet

Foutcodes, Errorcodes

Error 108: Headset not found

Error 206: Driver not calibrated

Error 207: Driver Calibration invalid

Error 301: Connect failed

Error 302: Init failed

Error 208: HMD Display not found / HMD found over USB, But Monitor not Found

Error 400: Compositor not available

Error 1101 tm 1112: USB Error

 

Bevestigen van de Base Stations

De makkelijkste manier om je HTC basestations te monteren is natuurlijk om ze tegen de muur te zetten met de bijgeleverde beugeltjes. Maar niet iedereen zit te wachten op het boren van gaten in zijn vers gestucte muur of heeft simpelweg geen zin om er zoveel moeite voor te doen. Gelukkig zijn de HTC vive sensoren ook erg goed te monteren zonder te boren.

Base station op mini tripod

Mini “Tripods” zijn perfect geschikt om de sensoren een plekje te geven. Deze tripods zijn vanaf een paar euro verkrijgbaar bij vele online platforms.  Zorg er wel voor dat je exemplaren neemt met een zogenaamde “Ball head”, op deze manier kan je de stand van de sensoren finetunen zonder te hoeven improviseren.

tripod_htc_vive_sensor

Base station op Gorillapod of andersoortig

Als je ook geen Tripodjes wil neerzetten ivm het feit dat je ze de sensoren niet hoog genoeg kan wegzetten kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld zogenaamde “Gorillapods”. Dit zijn pods die in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Deze hebben een handige eigenschap namelijk dat de pootjes flexibel zijn en je deze overal om heen kan draaien. Zo kan je bijvoorbeeld de sensoren bijvoorbeeld aan een deur hangen of aan een verwarmingsbuis monteren (let even op dat we dit niet getest hebben en niet weten hoeveel warmte de sensor kan verdragen!!)

Verder kan je ook nog kiezen voor een grote knijper met een ballhead, dit is in feite een grote wasknijper en zet je zonder enige moeite vast op bijvoorbeeld een boekenkastplank.

htc_vive_basestation_tripod_1
vive_sensor_montage_plank

Statiefpaal vloer/plafond met veer

Wat ook nog een oplossing kan zijn is een telescopische stang met veermechanisme, deze wordt eenvoudig vastgezet tussen plafond en vloer. Hieraan bevestig je vervolgens de Vive sensoren. Deze oplossing is niet heel makkelijk te vinden en daarnaast redelijk kostbaar. Voor de echte liefhebber dus 😉

 

De best mogelijke beeldkwaliteit met SuperSampling

DE manier om de beeldkwaliteit van je HTC Vive nog beter te maken is het inzetten van de “SuperSampling hack”. Als eerste: houd er rekening mee dat je hier een high end videokaart voor nodig hebt. Als dit niet het geval is blijf je beter weg van deze methode omdat het de performance op een verschrikkelijke manier om zeep zal hebben. Een GTX1080 is toereikend voor de maximale waarde van instellen. Deze waarde dient te liggen tussen de 1.5 en 2.5, het beste experimenteer je hier wat mee voor de optimale verhouding tussen beeldkwaliteit en performance. Het kan zijn dat je de instelling per experience wilt wisselen omdat performance voor de ene experience nou eenmaal wat belangrijker is dan voor de ander.

Hoe ga je te werk?

Ga naar je Steam options folder (dit zou er ongeveer uit moeten zien als: c:programfiles(86x)steamoptions

Open de steamvr.vrsettings file met Notepad

Je dient een comma en 1 regeltje “renderTargetMultiplier”: 2.5 toe te voegen, een en ander zou er dan als volgt uit moeten komen te zien. (let op, dit kan er bij jou anders uitzien, de komma en regel voeg je echter altijd aan het einde toe, copy paste dus onderstaande niet zomaar maar voeg toe aan jouw bestaande settingsfile) Het toe te voegen gedeelte is hieronder roodgemaakt.

“steamvr” : {

“allowReprojection” : true,

“background” : “C:Program Files (x86)ViveSetupUpdaterviveNight.png”,

“renderTargetMultiplier”: 2.5 },

In dit voorbeeld is de waarde op 2.5 gezet, het maximale, ik zeg het nogmaals: hier heb je een serieuze videokaart voor nodig, heb je die niet? Experimenteer dan zelf met lagere waarden (tussen 1.5 en 2.5 dus)

Hoe schakel ik de microfoon op de HTC Vive in?

Jazeker, jouw HTC Vive is voorzien van een microfoon en deze is nog van een behoorlijke kwaliteit ook. Hoe schakel je die in?

Je schakelt de microfoon op je HTC Vive in via de Windows settings. Ga naar je “sound options” (deze zitten in je “control panel” of “Configuratiescherm”) en ga naar het tabje “Recording devices”. Selecteer de HTC Vive microfoon als default en “apply” (of pas toe)

Let op: omdat je dit in Windows settings doet heeft dit ook effect op jouw PC.

Koptelefoon, geluid werkt niet!

Een koptelefoon voegt zonder meer veel toe aan de overall ervaring met de HTC Vive. Je beste keuze qua koptelefoon is er, overbodig te melden wellicht, een van goede kwaliteit. Het hangt er maar net vanaf wat je voorkeur is qua soort koptelefoon, oordopjes zijn qua gemak wellicht wel te verkiezen boven een “On Ear” oplossing. Uiteindelijk komt een “On Ear” oplossing over de HTC Vive heen en dat voelt misschien niet voor iedereen even comfortabel, in termen van geluidskwaliteit echter biedt een “On Ear” oplossing weer wat extra’s.

Nu kan het zomaar zo zijn dat je een koptelefoon aanschaft, deze inplugt op de Vive, maar hij werkt niet. Geen paniek, het ligt ongetwijfeld aan je settings!

Om dit op te lossen dien je de sound output settings aan te passen, als eerste ga je naar je SteamVR settings, klik daar op “Audio” en selecteer voor playback “HTC Vive” of “Speakers”.

Mocht dit nog niet werken dien je de Window’s geluidssettings nog even na te kijken: rechter muisklik op de volumeknop rechtsonderin je scherm en ga naar “Playback Devices”, selecteer HTC Vive 0, rechter muisklik hierop en “Set as default”.

Je zou nu de HTC Vive met het geluid via de koptelefoon probleemloos moeten kunnen gebruiken.

 

Spel wil niet laden

Ondanks het feit dat de HTC Vive compatible is vanaf Windows 7 is het aan te raden om Windows 10 te hebbend draaien. Er zijn vele gevallen bekend van problemen die ontstaan bij een behoorlijk aantal games die gewoon niet goed draaien onder, met name, Windows 7. Overweeg een upgrade naar Windows 10.

Foutmeldingen, foutcodes, Errorcodes

Er zijn, wat je misschien wel een beetje zou kunnen verwachten van een eerste generatie VR bril, nogal wat dingen die er verkeerd kunnen gaan met de HTC Vive. Er is een behoorlijke rij met Errorcodes die je tegen kan komen en deze kunnen je tot wanhoop drijven (eigen ervaring ;-))

Om je een beetje op weg te helpen en je voor al teveel frustratie te behoeden loop ik de meest voorkomende met je door, ik kijk wat voor de hand liggende oorzaken zijn en ik draag oplossingen aan.

Heb jij een foutmelding gesignaleerd die hier niet bijstaat? Help je mede VR fanaten en laat het even weten via de comments hieronder of stuur een berichtje via de contactpagina!

De geboden oplossingen helpen geen van allen!

Het kan natuurlijk zijn dat jij een uniek probleem hebt, of eentje die hier gewoon nog niet tussenstaat. Als je alles hebt geprobeerd en je komt er echt niet uit raden we je aan je, vergezeld van een System Report te vervoegen bij SteamVR via onderstaande traject:

 • Ga in SteamVR naar Settings > General > Create System Report.
 • Klik Save to File.
 • Email het systeemrapport naar:  steamvr@valvesoftware.com

Error 108: Headset not found

De Error 108 foutmelding op je SteamVR kan een aantal oorzaken hebben. En dus ook verschillende oplossingen. Deze error komt naar voren als Error 108 of een knipperende rode led op je headset. De oorzaak ligt vaak in een USB of driverprobleem.

Oplossingen:

 • Zorg dat je headset goed ingeplugd is, klinkt overbodig maar serieus: druk alles een keertje goed aan en zorg dat je overal een “klik” hoort. Zorg ook dat je de kabels even nakijkt en zorgt dat alle labeltjes naar de juiste poort gaan.
 • Zorg er ook voor dat de kabels op de bril zelf ook goed zijn aangesloten. Je kan deze aansluitingen bereiken door het kapje wat daar overheen zit eraf te klikken. (filmpje onderweg)

Als dit het probleem was zou je nu een groen lampje op de headset moeten zien.

Niet? Probeer dan eerst ook nog een ander stopcontact om je linkbox op aan te sluiten

Nog steeds niets? Dan is er een aantal dingen die je, bij voorkeur in onderstaande volgorde kan gaan afwerken om het probleem op te lossen:

Reboot de headset

In SteamVR rechtermuisknop klik op het headset icoontje en selecteer “Reboot Vive Headset“. Wacht een aantal seconden en de headset start vanzelf weer op.

Power cyclen van de Linkbox

 • Sluit SteamVR af
 • Haal de voedingsplug uit de linkbox (vanaf de “PC zijde”, NIET de oranje kant richting Vive)
 • Wacht een seconde of 10
 • Plug de voedingsplug terug in de linkbox, als je een notificatie krijgt dat er een driver wordt geinstalleerd wacht je deze even af
 • Start SteamVR weer op

Het kan zijn dat je dit proces een keer of 2/3 moet herhalen

Start je PC opnieuw op

Sluit SteamVR en restart je hele systeem

Gebruik een andere USB poort

Het lijkt erop dat SteamVR / Vive soms wat gevoelig is voor aansluitingen via USB 3.0 en 3.1 en dit ook tot deze foutmelding kan leiden. Probeer de USB aansluiting dus om te zetten, verhuis de Vive naar een USB 2.0 poort. Als je een sowieso werkende USB 2.0 poort hebt (er zit nu bijv een functionerende muis in) verhuis de Vive naar die USB poort.

Reset USB devices/verwijder drivers

Als je alle USB poorten hebt geprobeerd en nog steeds geen “groene lamp” hebt ga je een en ander resetten.

 1. Verwijder de kabels tussen link box en PC
 2. Ga naar Settings -> Developer -> Scroll naar beneden naar de Reset Section
 3. Klik “Remove all SteamVR USB devices
 4. Sluit SteamVR en exit Steam
 5. Sluit de linkbox weer aan
 6. Wacht tot windows de installatie heeft voltooid (dit zou niet langer dan een minuutje moeten duren)
 7. Start Steam
 8. Start SteamVR

Als dit alles niet helpt om deze error op te lossen raden we je aan te handelen volgens het “De geboden oplossingen helpen geen van allen!” iets verder naar boven in dit artikel.

Error 206: Driver not calibrated

Deze foutmelding geeft aan dat SteamVR niet in staat is om de calibratie van je headset in te laden.

Oplossing:

 1. Verwijder de Headset kabels uit de linkbox (alleen de oranje kant dus)
 2. Ga in SteamVR naar Settings -> Developer -> Scroll naar beneden naar de Reset Section
 3. Klik “Remove all SteamVR USB devices“ en wacht even
 4. Plug je headset weer in en wacht tot de Drivers weer zijn geïnstalleerd

Het probleem zou nu opgelost moeten zijn.

Error 207: Driver Calibration Invalid

Deze foutmelding vertoont sterke gelijkenis met Error 206.

Oplossing:

Pas de oplossing toe die onder Error 206 Driver not Calibrated staat vermeld.

Error 208: HMD Display not found / HMD found over USB, But Monitor not Found

Deze foutmelding heeft vaak te maken met de connectiviteit tussen je HMD en de PC.

Oplossingen:

 1. Zorg als eerste dat de drivers van je Videokaart up to date zijn. Kijk daarvoor in het controlescherm van je Grafische kaart en zoek naar iets van “zoek naar updates”
 2. Loop alle connecties van alle kabels goed na, ook op de headset zelf. Het kan weleens voorkomen, zeker na “stevig gebruik”, dat bijv de voedingskabel net wat losraakt in de bril (om bij de aansluitingen op de headset zelf te komen verwijder je het kapje wat daar overheen zit door het eraf te klikken, naar voren toe, filmpje onderweg)

Error 301: Connect failed

Deze foutmelding geeft aan dat er een probleem is bij het starten of verbinden met vrserver.exe, dit kan zijn omdat het proces bijvoorbeeld “dubbel loopt”.

Oplossingen:

 1. Sluit SteamVR af.
 2. Ga naar Task Manager (taakbeheer) door Ctrl-Alt-Del en selecteer Task Manager
 3. Zoek of je meerdere vrserver.exe processen ziet lopen, beindig de processen
 4. Start SteamVR weer op.

Error 302: Init failed

Deze foutmelding geeft aan dat er een probleem is bij het starten van vrserver.exe.

Oplossingen:

 1. Reboot het (hele) systeem, dus je desktop (laptop)

Error 400: Compositor not available error

Deze heeft mij wel even gekost, een buitengewoon hardnekkige foutmelding. Alles staat gewoon op groen maar SteamVR geeft aan Error 400 Compositor is not available. Een en ander wordt nog vreemder omdat er wel een hyperlink aanwezig is: Launch Compositor maar doe geen moeite: deze werkt niet…(argghhh)

Oplossing:

Hoewel ik geen harde sluitende bewijzen heb maar wel eea heb nagezocht lijkt het probleem te ontstaan wanneer de HDMI en Displaypoort kabels op verschillende grafische kaarten zitten. (Integrated graphics op je moederbord en een aansluiting direct op je grafische kaart). Het probleem verdween bij mij uiteindelijk door de Displaypoort stekker te verhuizen naar een plekje naast de HDMI uitgang. (ik werk met HDMI naar TV voor het mirrorscherm en een Display naar Mini display voor aansturing van de Vive)

Wellicht dat ik een ongebruikelijke setup heb met die Display naar de Vive maar de kern van het probleem ligt in ieder geval in de video uitgangen naar headset en je mirrorscherm. Zoek het daar dus, wissel een en ander om en de foutmelding zou vanzelf moeten verdwijnen.

Verwijder SteamVR USB drivers

Er is overigens nog een andere oplossing die ik vond, die werkte niet voor mij maar wellicht voor jou wel, verwijder alle USB drivers en laat deze opnieuw installeren (dit kost een minuut en hoef je verder niks spannends voor te doen)

 1. Exit Steam
 2. Rechtermuisklik op Steam (niet SteamVR!) en Run as administrator
 3. Start SteamVR
 4. Ga naar Settings -> Developer -> Scroll naar beneden naar de Reset Section
 5. Klik “Remove all SteamVR USB devices
 6. Sluit SteamVR en exit Steam
 7. Haal de powerplug uit je linkbox (aan de PC zijde, NIET de oranje zijde)
 8. Plug deze na een seconde of 8 weer in
 9. Wacht tot windows de installatie heeft voltooid (dit zou niet langer dan een minuutje moeten duren)
 10. Start Steam
 11. Start SteamVR

Error 1101 tm 1112: USB Error

Als je een foutmelding krijgt in de “range” 1101 tot en met 1112 heeft dat te maken met USB gerelateerde problemen. Voor alle foutmeldingen in deze reeks probeer je de volgende stappen.

Oplossing:

 1. Verwijder alle kabels tussen Headset, Linkbox en PC (en eventuele andere VR gerelateerde randapparaten)
 2. Ga naar Settings -> Developer -> Scroll naar beneden naar de Reset Section
 3. Klik “Remove all SteamVR USB devices
 4. Sluit SteamVR en exit Steam
 5. Plug de USB kabel in een andere poort op de PC (bijv van USB 3.0 naar 2.0 of andersom)
 6. Wacht tot windows de installatie heeft voltooid (dit zou niet langer dan een minuutje moeten duren)
 7. Start Steam
 8. Start SteamVR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *