Intel, een van de meest bekende chipfabrikanten zet een nieuwe standaard in Mixed Reality.
Op 16 augustus 2016 onthullen ze hun “Project Alloy” en met nieuwe standaard doelen we op een van de belangrijkste karakteristieken van deze headset: hij is Untethered ofwel, draadloos!

Het gaat hier om een “all in one” headset maar onderdeel van het project is ook het nieuwe “Intel Merged Reality Platform”.
De onthulling ging gepaard met de klinkende zin:

“what if you could move freely without any restriction on what you do next?”

Project Alloy is volledig draadloos, dat wil zeggen dat alle cameras, sensoren en input controls in de headset zelf zijn ingebouwd.

project-alloy-2-2x1

Het fenomeen “Inside out tracking” is erg interessant, het wil zeggen dat de positionele tracking,  headtracking, handtracking (etc) niet plaatsvind door gebruik te maken van bijvoorbeeld basestations.
Bij inside-out tracking wordt er vanuit de Headset “gekeken” naar de positie van de gebruiker (en de diverse lichaamsdelen)

Deze stap is van groot belang, deze vorm van tracking is (was) tot nu toe een enorme uitdaging, een goede oplossing om dit mogelijk te maken is kritiek in het laten slagen van draadloze VR, AR en MR in zijn algemeenheid.

Volgens CEO Krzanich bezit deze headset 6DOF (degrees of freedom) en dat wil simpelweg zeggen dat er geen beperkingen zijn in de bewegingen die je kan maken in MR.

De headset vertrouwt volledig op handtracking als primaire vorm van input waarbij gebruik wordt gemaakt van de techniek van Realsense.
De Realsense trackers maken gebruik van een 1080P camera, infrarood cameras en lasers om een en ander mogelijk te maken.

Er werden geen verdere specificaties onthuld, wel werd aangegeven dat het project halverwege 2017 volledig open source gaat, hiermee volgt Intel partijen als Google met de Daydream en Qualcomm met zijn Qualcomm VR welke ook ontwikkeld worden als reference model.

Als laatste maakt Krzanich bekend dat Intel een partnership met Microsoft aangaat om het Windows Holographic OS naar het Alloy platform te brengen zodat ontwikkelaars in staat zijn om makkelijk applicaties te creëren.