Last van beslagen lenzen in je VR bril?

beslagen_VR_bril

We kennen het allemaal wel en vinden het waarschijnlijk ook allemaal even irritant. Last van beslagen lenzen in een VR bril!

Eerst besluit je niks te doen, je zit tenslotte in je “Immersion”, maar al snel wordt het steeds mistiger en zul je er toch wat aan willen doen. Maar wat nou als er ook manieren zijn om uberhaupt te voorkomen dat je lenzen (snel) beslaan? Laten we eens kijken wat je kan doen!

 

Waarom beslaan de lenzen van een VR bril?

Misschien handig om eerst eens te kijken hoe dat beslaan eigenlijk in zijn werk gaat, als we oorzaak kennen zullen we waarschijnlijk ook sneller tot een oplossing komen 😉

Om te beginnen is het goed om te weten dat er altijd vocht in de lucht aanwezig is, dat geldt dus ook voor de ruimte in je VR bril, nu heeft vocht de eigenschap om neer te slaan (condenseren) op het koudste oppervlak wat er zich in die ruimte bevindt. En je snapt al dat dat koudste oppervlakte de lenzen van jouw VR bril zijn. Zodra de eerste druppeltjes zich hebben aangehecht gaat het snel, andere druppeltjes hechten zich hier namelijk erg makkelijk aan en het duurt dan ook niet lang voordat je niks meer ziet.

Je bent trouwens niet de enige met dit superirritante probleem skiërs, brillendragers, duikers zijn je al voorgegaan. (als je een bril draagt en je bent weleens de vlindertuin in een dierentuin binnengelopen weet je wat we bedoelen ;-))

Hoe voorkom ik het beslaan?

We zouden haast een voorbeeld nemen aan duikers, of toch maar niet… We stelden net vast dat:

  • Vocht neerslaat op het koudste oppervlak
  • Vocht zich hecht aan andere deeltjes (bijv vochtdeeltjes)

Het is dus zaak om te zorgen dat je bovenstaande omstandigheden voorkomt of opheft

 

 

Houd vooral de lenzen van je VR bril schoon!

Naast dat het uit hygiëne en levensduur overwegingen een goed idee is om je VR bril schoon te houden (lees hier in detail hoe je dat het beste aanpakt bij een Oculus, uiteraard ook op andere VR brillen toepasbaar), is het een nog beter idee om te zorgen dat je lenzen altijd brandschoon zijn. Het is namelijk zo dat vochtdeeltjes een “onregelmatigheid” nodig hebben om zich te kunnen hechten. Hoe meer onregelmatigheden er dus aanwezig zijn op je lens,  hoe makkelijk vocht zich dus hecht. (en hoe sneller je VR bril dus beslaat). Zorgen dat je lenzen altijd goed schoon zijn is waarschijnlijk een van de beste oplossingen voor het probleem van beslagen lenzen.

Een paar zaken die je in het achterhoofd dient te houden als je de lenzen van je VR bril schoon wilt maken:

Gebruik nooit papieren doekjes in wat voor vorm dan ook (dus geen toilet of keukenpapier etc) Papier wordt gemaakt van houtvezel en deze laten, zeker na heraaldelijk gebruik, beschadigingen achter op de kwetsbare lenzen van je VR bril.

Gebruik om die reden bij voorkeur een microvezeldoekje (deze bijvoorbeeld)  en blijf ook weg van schoonmaakmiddelen!.Poets met het microvezeldoekje vanuit het midden van de lens en werk in draaiende bewegingen naar de buitenkant toe om de lenzen schoon te maken.

Wat ook aardig werkt als je dit dagelijks toepast is het gebruik van een klein luchtblazertje (deze of deze) waarmee je in 1 simpele handeling het stof van de lenzen blaast.

 

Opwarmen van de lenzen

Je kan ook proberen om de voorwaarde “koudste oppervlak” op te heffen. We zijn, om meerdere redenen, absoluut geen voorstander van deze aanpak. Wil je dit toch toepassen zorg dan dat je het niet te gek maakt!

  • Gebruik geen directe hitte, föhns of soortgelijke oplossingen, je gezichtskussen (onder andere) zal je dankbaar zijn.
  • Zodra de temperatuur boven de 37 graden komt is het voldoende
  • Leg de bril bij voorkeur in de buurt van een radiatior om op te warmen.
  • Leg een VR bril NOOIT in direct zonlicht. Maar dan ook echt gewoon NEVER!

Nogmaals, wat ons betreft een af te raden oplossing maar hij werkt wel. Met bovenstaande tips zou je betrekkelijk verschoond moeten blijven van schade aan je VR bril…..

 

Anti condens spray op je VR headset

Er zijn diverse “anti-condens” middelen in de handel, deze komen in de vorm van doekjes of een spray. Als je dit aandurft is het goed om in ieder geval een middel te gebruiken wat geschikt is voor “optics”. Kies dus een middel voor gewone brillen wat je bij een opticien koopt. Gebruik onder geen beding middelen die bedoelt zijn voor je douche, autospiegels etc! Als je voor een sprak kiest zorg dan dat je het middel niet zo in je bril spuit. Slimmer is het om het middel op een doekje (geen papier!!) te spuiten en op deze manier aan te brengen.

 

Heb jij nog goede tips om het beslaan van je VR bril te voorkomen? Deel ze dan hieronder in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *