Maak je eigen Augmented Reality Blippar van je visitekaartje

eindresultaat_uitgelicht

Visitekaartjes zijn natuurlijk altijd een klein beetje afgezaagd, sorry dat is een persoonlijke mening maar ik vermoed dat er best wel mensen zijn die dit herkennen 😉

Wat nou als ik je vertel dat je jouw visitekaartje (of willekeurig welk patroon!) in een paar minuten om kan toveren in een heuze Augmented Reality ervaring?

Ik laat je zien hoe je dat doet.

Creëer een account

Als eerste maak je een account aan op Blippar (hier)

Wijst zich redelijk vanzelf dus daar zal ik je verder niet mee vermoeien.

 

Creëer jouw project

Als je alle stappen voor het aanmaken van een account hebt genomen kom je op enig moment in je “Developer dashboard” terecht, je ziet daar een knop “Create Project” en die klik je aan. Je geeft je project een naam (ik noem het uiteraard even VRwereld) en klikt “Create Project”

createproject

Je komt vervolgens in het vervolgscherm waar je daadwerkelijk jouw “Blipp” kan gaan maken. Klik “Create a Blipp” en je bent onderweg!

De eerste stap is het uploaden van je “Marker”, je kan hier in detail lezen wat een marker is maar de korte uitleg is: de Marker is de trigger voor jouw AR Overlay. Ik ga in dit geval specifiek in op het saaie visitekaartje dus dat zal de trigger zijn. Op het moment dat iemand met Blippar naar jouw visitekaartje kijkt treedt de Overlay in werking.

Oke, je moet dus een foto maken van je visitekaartje, dit kan je gewoon met een mobiele telefoon doen zolang er maar wat fatsoenlijk licht aanwezig is. Je kan de foto eventueel nog wat nabewerken (uitsnijden) in bijvoorbeeld “Paint” en deze vervolgens opslaan als “PNG”. Vraag niet waarom maar dit werkt voor mij het beste met deze app 😉

Het is van belang dat de app voldoende unieke punten kan zien in een afbeelding, dat is al snel het geval met een visitekaartje, ik heb hier de achterkant van mijn eigen kaartje gefotografeerd, bijgesneden en opgeslagen als PNG en zal hier mijn Blipp mee maken. Let ook even op de afmetingen, ik merk dat afmetingen van circa 500×500 (hoeft niet vierkant) het beste werken. Dit is echter persoonlijke ervaring en uiteraard kan je hier mee experimenteren (en laat me vooral weten wat jouw bevindingen zijn! Met die info helpen we elkaar)

 

blippar_1

 

Als je afbeelding niet voldoet krijg je de melding: “This image won’t work” en dien je wat bij te schaven, ervaring is echter dat als je bovenstaande stappen in acht neemt de afbeelding OK zal zijn. Je krijg de volgende melding en komt in het Developer Dashboard terecht.

blippar_dashboard

 

Aan de gang met jouw “Blipp”

Vanuit het dashboard kan je jouw blipp vervaardigen en publiceren. Feitelijk werkt het geheel geheel “Drag & Drop” based en voeg je eenvoudig alles toe wat je wilt. De Widgets zijn “pre-defined” en sleep je gewoon in je afbeelding. Vervolgens klik je de widget aan en kan je de variabelen bewerken. Hetzelfde gaat op voor de “Uploads” met het verschil dat je deze uiteraard vanaf je eigen computer upload.

Laat ik even blijven bij het visitekaartje, ik wil eigenlijk wel een spectaculaire verschijning van mijn logo dus laat ik die eens uploaden. Ik zie nu het volgende:

addlogo

 

Zoals je ziet kan je aan de rechterkant een aantal instellingen wijzigen, ik licht er 2 uit:  opacity staat voor de transparantie en de “Scale” staat voor de schaal, ik vind deze wat klein dus ik zet de
Scale naar 1.5. Om te weten hoe het er in 3D uitziet klik ik op 3D.

Het bedienen werkt eenvoudig, met de pijltjes maak je “een slag” en als je het kubusje “vastpakt” kan je traploos heen en weer slepen en zo de door jouw gewenste kijkhoek zien.

Als je in de 3D modus zit kan je het element wat je wilt wijzigen aanklikken en verschijnt er een “6DOF” figuur om heen. Met dit figuur ben je in staat om je jouw element in de gewenste stand neer te zetten.

6dof

Ik zet het element eens in een leuke stand en ben benieuwd hoe dit eruit ziet, ik druk dus de testknop in. Er wordt gevraagd om de app te openen (op mobiel) naar settings te gaan en een code in te toetsen. Daarna kan ik de app gebruiken en “kijk” ik eens naar mijn visitekaartje.

voorbeeld_blippar

Conclusie: dat werkt!

Verder met het maken van de Blipp dus ;-)|
Eigenlijk op dit moment niet heel veel inspiratie dus ik besluit om Website, Facebook en Twitter er nog even in te zetten.

Dit gaat supereenvoudig, sleep de Facebook en Twitter widgets waar je ze hebben wilt, klik ze aan en positioneer waar je ze wilt hebben. Vergeet de widgets niet te voorzien van URL en Usernames anders doen ze straks niks als ze aangeklikt worden 😉

Ik test het nog een keer en dit is, voor nu, het eindresultaat. En dit is best geinig voor een paar minuten werk 😉 Zeker als je bedenkt dat de knoppen (Facebook, Website en Twitter) gewoon werken, tik er eentje aan en de desbetreffende pagina opent gelijk.

Zoals gezegd ben je in staat om van alles toe te voegen, video, audio etc. etc. Je kan helemaal los gaan.

Dit artikel is dan ook meer bedoelt om de basis neer te leggen, ik weet zeker dat je van hieruit vol inspiratie je eigen Blipps kan gaan maken!

eindresultaat

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *