De Microsoft Hololens

De Microsoft Hololens is op dit moment de meest bekende Mixed Reality headset, tot voor kort noemden we de Hololens een Augmented Reality headset maar we zijn inmiddels op het punt dat het onderscheid tussen Augmented en Mixed Reality steeds duidelijker wordt. En de Hololens voldoet, wat mij betreft, 100% aan de specificaties van Mixed Reality (of MR)

Dat Hololens de bekendste Mixed Reality headset is zegt wat,  want we zijn er vrij zeker van dat veel mensen nog nooit hebben gehoord van Hololens. Mixed Reality wordt op dit moment een beetje ondergesneeuwd door het VR brillen “geweld” maar de verwachtingen zijn dat deze techniek, net als Augmented Reality een grote rol zal spelen in het landschap van “Virtuele werkelijkheden”.

hololens

Maar wat is Hololens precies?

Microsoft heeft een visie voor de toekomst, en deze visie omvat een techniek die echt zo uit een Science Fiction film lijkt te komen.

De Microsoft Hololens ziet er eigenlijk een beetje uit als een rare bril, en dat is het eigenlijk ook. Als je de bril opzet zie je gewoon de wereld om je heen. Tot de bril aangaat, want ineens zie je de wereld om je heen terwijl er allerlei 3D objecten rondzweven, en je muur er ineens heel anders uitziet en er ook ineens monsters rondlopen op je bankstel.

Mixed Reality

Met Hololens loopt jij gewoon rond, en in tegenstelling tot een VR bril hoef je dus ook niet bang te zijn dat je tegen dingen aanloopt. Je ziet alles met als verschil dat Hololens een extra laag “werkelijkheid” toevoegt. De bril traceert je beweging, brengt je omgeving in kaart en detecteert waar je kijkt en weet hoe jouw fysieke omgeving eruit ziet. Al deze informatie wordt gebruikt bij het weergeven van die extra laag werkelijkheid.

Omdat de bril alles tracked en voortdurend een digitale kaart van je omgeving beschikbaar heeft, ben je ook in staat om met handbeweging te navigeren en allerlei acties uit te voeren, zo veeg je in de lucht om door je e-mails heen te lopen en kan je met één veegbeweging het plafond van je woonkamer van een laag goud voorzien.

De Hololens is ontwikkeld voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruikt, de verwachting is echter dat de Hololens om te beginnen enkel interessant zal zijn voor de zakelijke toepassingen. Dit heeft onder andere te maken met de (verwachte) hoge prijs. De ontwikkelaarsversie van de Hololens kost rond de €3.000,-