Een mobiele VR bril maakt gebruik van je Smartphone en is daardoor vele malen goedkoper dan een VR HMD. Mobiele VR brillen zijn er in alle prijsklassen en het voornaamste prijsverschil zit in zaken als bouwkwaliteit, kwaliteit van de lenzen en het feit of er bijvoorbeeld Bluetooth controllers meegeleverd worden. Ook kan er bij mobiele VR bril nog sprake zijn van enige ingebouwde sensoren die een invloed hebben op de prijs.

Een mobiele VR bril is het perfecte middel om tegen zeer lage instapkosten binnen te treden in de Virtuele wereld.

 

Voordelen

 

 • Toegankelijkheid (iedereen heeft wel een smartphone)
 • Lage aanschafprijs
 • Voldoende content beschikbaar
 • Geen bekabeling

Nadelen

 

 • Mindere kwaliteit Tracking (of helemaal afwezig)
 • Bouwkwaliteit niet altijd optimaal (afhankelijk investering)

Je wilt een Mobiele VR bril kopen, maar wat zijn dan de belangrijkste zaken waar je op moet letten?

Wij bieden natuurlijk VR brillen aan met een behoorlijk uiteenlopend prijsniveau. En net zoals met wel meer producten zegt de prijs vaak iets over de kwaliteit er van, dat is met VR headsets niet anders.

Als we specifiek kijken naar de goedkope VR brillen bedoelen we feitelijk mobiele VR brillen. En er zijn in deze categorie wel een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste zit er nogal eens wat verschil in de bouwkwaliteit, het is niet per definitie zo dat hoe goedkoper de headset hoe slechter deze is maar het is wel opletten geblazen.

Feitelijk bestaat een VR headset uit:

 • Een behuizing
 • Een constructie in de behuizing om je Smartphone in te doen
 • Een hoofdband om het geheel op je hoofd te kunnen zetten
 • Een “magnetic slide”, ofwel een bedieningsknop waar jouw Smartphone op reageert (niet op alle modellen aanwezig!)

Additionele accessoires (optioneel)

 • Bluetooth controller/gamepads
 • Remote control
 • Koptelefoon

Waar moet je op letten?

Het prijsverschil van de verschillende mobiele VR brillen ligt met name op het gebied van

Bouwkwaliteit:  hoe zit de bril in elkaar? Hoe is de constructie om je Smartphone in de bril te bevestigen? Heb je bijvoorbeeld na 5 VR ervaringen al een klepje in je hand, of ontdek je ineens dat de constructie krassen achterlaat op het scherm van je Smartphone?

Materiaal: uiteraard zijn deze VR brillen uit kunststof vervaardigt, maar hoe dik is het gebruikte kunststof? Kan je de behuizing zomaar indrukken? Van welke kwaliteit is de hoofdband? Is deze na een paar keer dragen al uitgerekt en onbruikbaar?

Ontwerp/Ergonomie: van groot belang is de pasvorm van de bril. Eigenlijk wordt elke VR bril “generiek” gemaakt, het is immers onmogelijk om een per persoon op maat gemaakt product te leveren. Maar hoe goed heeft de fabrikant de vormen van een “gemiddeld gezicht” meegenomen in het ontwerp? Is er voldoende “cushioning” aanwezig zodat je niet een hard plastic behuizing direct op je gezicht hebt? Is de hoofdband voldoende verstelbaar?

Afwerking: dit heeft met name betrekking op het afwezig zijn van harde, scherpe of puntige delen van een VR bril, je wilt geen storende en pijnlijke delen die in je gezicht drukken tijdens het gebruik.

Kwaliteit lenzen: hier staat of valt een goede VR ervaring mee, er wordt over het algemeen gebruik gemaakt van zogenaamde “Fresnel lenzen”. Dit zijn bolle lenzen die feitelijk bestaat uit concentrische ringen. Overbodig te vermelden dat de fresnel lens in een kartonnen VR bril van E2,- van een mindere kwaliteit zullen zijn als de lenzen die je in een wat duurder exemplaar terug kan vinden.

Fresnel lenzen duurdere VR headsets

 

 

Ja dan heb je zo’n VR bril, maar hoe werkt het bedienen van “De content”? Wel over het algemeen werkt dat allemaal wel op dezelfde manier. Je hebt grofweg 3 mogelijkheden om je mobiele VR bril te bedienen (of beter gezegd, de content te bedienen)

Gazing

De meest dominante vorm van besturing in mobiele VR brillen heet “Gazing” en dat betekent zoveel als “staren”. Dat is dan ook exact wat je doet als je iets wilt selecteren of bedienen in Virtual Reality: je kijkt er naar!

In vrijwel alle content is er wel een “Crosshair” aanwezig voor dit doel, je richt die “Crosshair” op een knop of menuitem, kijkt enkele seconden en de selectie is gemaakt.

Magnetic slide

De “Magnetic Slide” of simpelweg: magnetische schuifknop, vind zijn oorsprong in de Google Cardboard. De Smartphone reageert op de wijzinging in magnetisch veld. Dit is de trigger voor het uitvoeren van een actie.

Het voordeel van deze “slide” is dat deze op alle Smartphones werkt. 

Controllers

Een behoorlijk  aantal mobiele VR headsets worden geleverd inclusief een Bluetooth controller en/of Gamepad. Het voordeel is natuurlijk dat je gebruik kan maken van een “oude vertrouwde” manier van bediening.

 

Let altijd goed op of deze ook compatible is met iOS want dit is vaak niet het geval!

crosshair
cardboard
controller_bluetooth
appstore
google_play
daydream
oculus_icon

Content

Dit heeft eigenlijk niks met prijs te maken, je koopt een mobiele VR headset waar jouw eigen Smartphone ingaat, daarbij is het handig te weten dat er voor zowel Android als iOS inmiddels grote hoeveelheden Games, Apps en Video’s beschikbaar zijn.

Waarbij we graag opmerken dat het aanbod van VR materiaal bij Google groter is dan dat bij Apple.

 

Welke smartphone?

Belangrijk is om te letten op de compatibiliteit, de meeste mobiele VR brillen zijn geschikt voor een breed scala aan schermafmetingen maar er kunnen altijd uitzonderingen zijn.

Let dus bij aankoop goed op de voor die VR bril geschikte telefoon/schermafmeting!

Smartphones

Open this in UX Builder to add and edit content