Mobiele VR waar staan we nu?

vr_mobiel

Zoals wellicht bekend bestaan er feitelijk 2 varianten Virtual Reality brillen: de mobiele VR bril en de VR HMD, ook wel Head Mounted Display. Er zijn op het gebied van deze HMD inmiddels enkele mooie stappen gemaakt. Maar waar staan we op het moment met de Mobiele VR bril?

 

Vooral vooruitgang op ergonomisch vlak

Misschien komt het als een verassing maar daar is eigenlijk niet zo heel veel gebeurd, en de vraag is of dat erg is. Want feitelijk is de mobiele VR bril natuurlijk niet meer dan een “vehikel” voor de Smartphone die je erin plaatst. Misschien is “niet veel gebeurd” ook wel iets te kort door de bocht. Er bijvoorbeeld wel veel gebeurd op het vlak van ergonomie! Van veel “1st day” mobiele VR brillen is het ontwerp inmiddels steeds verder verfijnd en met name de draagbaarheid is bij veel modellen behoorlijk toegenomen. En laten we eerlijk zijn: dat was voor veel modellen ook geen overbodige luxe 😉

Ook zijn er bij een behoorlijk aantal modellen mogelijkheden bijgekomen op het gebied van scherpstellen tot het instellen van bijvoorbeeld de IPD. Al deze aanpassingen dragen ertoe bij dat het ervaren van Virtual Reality met een mobiele VR bril tegenwoordig nog veel leuker is geworden dan dat het al was.

Ik neem als klein voorbeeld even de Sweex VR bril. Een goed voorbeeld van waar we nu staan met mobiele VR. Te koop voor een luttel bedrag maar wel uitgerust met 4-voudig verstelbare (stralingswerende!) lenzen, afneembaar front voor opname van VR-beelden, draagt comfortabel en is daarnaast ook nog eens geschikt voor Augmented Reality.

sweex

 

Smartphones

Een mobiele VR ervaring staat of valt met de Smartphone die je gebruikt. En met name daar is er in de afgelopen 1.5/2 jaar ook erg veel gebeurd. De techniek staat niet stil en met het toenemen van bijvoorbeeld resolutie en de FPS is de kwaliteit van beeld enorm toegenomen. Daarnaast is, met het zwaarder worden van de processoren, ook de “workload” op je Smartphone beter te overzien. Deze wordt daardoor veel minder heet en loopt bovendien niet meer vast bij de toch vaak zware VR Apps.

 

Mobiele VR Apps

Ja mooi bruggetje en ik zou haast zeggen: last but not least! Het aanbod van VR apps bereikt inmiddels ongekende hoogten. Zowel voor Android als iOS is het aanbod van Virtual Reality maar ook 360 video Apps enorm. Het aanbod varieert daarbij sterk van “rommelapps” tot regelrechte krakers. En wie een beetje op zoek gaat en een oogje op de recensies houdt zal zich nog verbazen over wat je allemaal kan beleven op je eigen smartphone.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *