Of het nou een duurdere VR HMD of een mobiele VR bril betreft, je wilt jouw bezit uiteraard graag schoonhouden.

Ten eerste is dit fijner voor jezelf in het kader van de hygiëne en ten tweede is dit een behoud van je bezit.

Dit zijn overigens niet de enige redenen, wie kent het niet: beslagen lenzen in je Headset! Zeer irritant en redelijk makkelijk te voorkomen als je de lenzen van je headset goed schoon houdt! (condens hecht namelijk makkelijker op vuildeeltjes)

Wat is de beste manier om jouw VR bril te onderhouden?

Voorkomen van stoffig worden

Dit is meer de preventieve benadering maar niet onbelangrijk. Zolang je je headset niet gebruikt is het verstandig deze op te bergen in een hoes of koffertje. Voor dit doeleinde zijn er diverse accessoires verkrijgbaar en is je bezit schoon en veilig opgeborgen.

Voorkomen van vies worden tijdens gebruik

Er komen steeds meer accessoires op de markt waarme je kan voorkomen dat je VR bril, of meer specifiek: het gezichtskussen, vies wordt tijdens gebruik. We hebben het hier dan over “Covers” die over het gezichtskussen van je VR bril worden gedaan. Zie het als een matrasbeschermer maar dan voor je VR bril 😉

Het aanbod van Covers varieert van wegwerp tot meer duurzame modellen, de laatste zijn uiteraard ook goed wasbaar in bijvoorbeeld de wasmachine.

Gezicht reinigen voor gebruik

Je kan, voordat je begint met je VR avontuur, je gezicht even wassen of afnemen met bijvoorbeeld een doekje. Dat is misschien niet altijd nodig maar zeker in het geval van crèmes of lotions is het wel aan te raden. Voor dames is het uiteraard altijd een slecht idee om met een dikke laag foundation/make up aan het VR’en te slaan.

Dagelijks onderhoud tijdens gebruik

Qua dagelijks onderhoud hoef je eigenlijk niet veel te doen, je kan overwegen om de headset en dan met name het gezichtskussen, regelmatig (na ieder gebruik) even af te nemen met een doek. Zorg overigens dat je nooit alcoholhoudende middelen gebruikt, zeker niet op het foam van het gezichtskussen! De beste keus is het gebruik van vochtige “vriendelijke schoonmaakdoekjes.

Schoonmaken van jouw VR bril

Als je bovenstaande tips opvolgt zorg je in ieder geval voor dat jouw VR bril niet in no-time verandert in een bron van viezigheid en stof. Toch zal je waarschijnlijk periodiek een “grote schoonmaak” willen houden, hoe pak je dat aan? Grondregel: ga met zorg te werk! Ook een goedkopere mobiele VR bril is opgebouwd uit diverse onderdelen en kan wat dat betreft net zo kwetsbaar zijn als een duurdere VR HMD.

Schoonmaken door er een “natte sopdoek” overheen te halen kan veel kwaad aanrichten, het beste pak je het als volgt aan:

Stap 1

Zorg er bij een mobiele VR bril voor dat de Smarthphone verwijdert is en zorg er bij een VR HMD voor dat alle kabels losgekoppeld zijn.

Verwijder de hoofdband en verwijder het gezichtskussen waar mogelijk.

Stap 2

Verwijder het stof, dit kan op meerdere manieren doen:

  • Gebruik perstlucht in een busje (ook in gebruik om bijvoorbeeld toetsenborden mee uit te spuiten) Let hierbij op dat je niet te dichtbij het materiaal komt, er zal zich een ijslaag vormen!
  • Gebruik een kwastje, er zijn speciale kwastjes, al dan niet voorzien van een “blaasbalgje”i n de handel die special bedoelt zijn om gevoelige electronica stofvrij te maken
  • Stofzuiger, gewoon even de stofzuiger er dicht langsheen houden

Blazen, gewoon ouderwets!

Stap 3

Reinig de behuizing, gebruik een bij voorkeur licht met lauw water bevochtigde doek om al het kunststof te reinigen. Je kan eventueel een (niet agressief) reinigingsmiddel gebruiken (geen bleek, geen alcohol etc). Bij hardnekkiger vuil kan je ook een speciaal voor dit doel ontwikkelde reinigingsmiddel inzetten. Er zijn diverse middelen verkrijgbaard welke ook gebruikt worden om fijne electronica mee te reinigen.

Stap 4

Schoonmaken van de lenzen, een van belangrijkste componenten in je VR bril! Voordelen van het goed poetsen van je lenzen zijn met name dat de kans op het beslaan van de lenzen tijdens gebruik sterk daalt!

Voor de reiniging gebruik je bij voorkeur een doekje wat specifiek bedoelt is voor het reinigen van “optics, denk bijvoorbeeld aan een brillendoekje. Voorkom hoe dan ook het gebruik van bijvoorbeeld keukenpapier! Papier bevat houtvezels en sommige lenzen zijn zeer gevoelig voor krasvorming, let dus goed op waar je de lenzen mee poetst. Als je voor zeker wilt gaan schaf je voor een paar euro een speciaal schoonmaaksetje aan en weet je altijd dat je het juiste hulpmiddel gebruikt.

Stap 5

Zet de VR bril weer in elkaar en geniet verder!

Hoofdpunten

De belangrijkste punten voor het reinigen van je VR bril op een rij:

  • Zorg dat je gezicht zo schoon mogelijk is voor gebruik
  • Veeg  je headset na elk gebruik even af (met name het gezichtskussen)
  • Gebruikt nooit alcohol, bleek of andere agressieve middelen op je VR bril
  • Gebruik nooit keukenpapier of andere papieren doekjes voor het reinigen van de lenzen

Met bovenstaande tips ben jij in staat om je VR bril in absolute topconditie te houden!

Open this in UX Builder to add and edit content