Pokemon Go, hoe werkt het? De Startersgids

Pokemon_Go_hoe_werkt_het

Om nu te weten wat je moet doen in Pokemon Go, en hoe je het beste kan starten, hebben we de basics voor je op een rij gezet om te zorgen voor een vliegende start.

Doel van Pokemon Go

Het doel is eigenlijk even simpel als lastig te bereiken: verzamel alle 250 Pokemon!

De Pokemon zijn overal om je heen, als je rondloopt zie je jezelf in een interactieve plattegrond rondlopen en de Pokemon verschijnen naast je als je ze tegenkomt.
Je telefoon geeft een trilsignaal en het is tijd om een Pokemon te vangen!

 

 

Downloaden Pokemon Go en aanmelden

Voor het zover is moet je het spel uiteraard eerst downloaden, dat doe je hier voor Android en hier voor iOS.
Vervolgens open je de App en kan je je aanmelden, dit kan met een Pokemon Trainer club ID of gewoon met je Google Account.

Je kan nu een avatar uitkiezen en deze een persoonlijk tintje meegeven door hem (of haar) te customizen.

Je bent nu klaar voor de jacht!

 

Je eerste Pokemon

Nu begint het, Professor Willow legt je uit wat Pokemon eigenlijk zijn en vraagt jou om ze allemaal te vangen. Hij heeft de Pokemon nodig voor zijn onderzoek en zal je eeuwig dankbaar zijn voor jouw vangsten. Je krijgt van hem 1 Pokemon om mee te beginnen.

Pokemon_go_pikachu

Tip: kies niet meteen een Pokemon maar loop weg, als je dit een aantal keren doet verschijnt Pikachu als 4de Pokemon en heb je deze gelijk binnen!)

Je gaat op pad en het zal (waarschijnlijk) niet lang duren voordat je je eerste Pokemon tegenkomt.

Hoe van je een Pokemon?

Je telefoon geeft een trilsignaal en er verschijnt een Pokemon naast je in de plattegrond, tik op deze Pokemon en je telefoon gaat over op Augmented Reality modus. Dit wil zeggen dat je de wereld om je heen door je telefoon ziet maar er ineens een Pokemon voor je zit (of rondfladdert). (dat heet trouwens “AR Overlay“)

Tijd om Pokeballs te gooien! Dit is heel simpel, de Pokeball verschijnt automatisch en het enige wat je hoeft te doen is deze met een “Swipe” beweging op de Pokemon te gooien. Hoe hard je moet gooien vereist enige oefening maar je zal zien dat dit na een paar keer al snel duidelijk is.

Als je raakgooit opent de bal zich, de Pokemon verdwijnt hierin en de Pokeball valt op de grond. Het lampje knippert een paar keer en wordt op enig moment wit. Je vangst is binnen en wordt automatisch opgenomen in je Pokedex (het overzicht van welke Pokemon je al gevangen hebt)

Tip: gooi eens een effectbal en krijg extra XP, een effectbal gooi je door eerst je vinger op de pokeball te leggen en deze rond te draaien, er komen na een paar keer draaien “sterretjes” van je bal en je bent klaar om je effectbal te gooien.

 

Op pad met Pokemon Go

Je beweegt in een interactieve plattegrond, een virtuele wereld als je wilt. Deze kaart is er niet zomaar een, wat je ziet is namelijk een exacte weergave van de wereld waarin jij zelf rondloopt. Dit kan omdat Pokemon Go gebruik maakt van Google Maps. Je avatar loopt als jij loopt en staat stil als jij dat doet.

Wat je verder nog zal zien is dat er zich op diverse plaatsen Pokestops en Gyms bevinden, dit zijn vaak publieke plekken: monumenten, scholen etc. etc. Wat Pokestops en Gyms zijn en wat je daarmee kan vertellen we je zo.

Verder heb je een aantal iconen op je scherm waar we je graag even doorheen lopen

Speelscherm

De Pokeball (A) midden onderin je scherm brengt je naar het menu, je kan hier onder andere je Pokedex (B) raadplegen, de shop (C) bezoeken en zien welke items (D) je al verzameld hebt. Daarnaast kan je bij Pokemon (E) ook nog een overzicht van al jouw Pokemons en Eggs (F) terugvinden.

Rechtsbovenin kan je de settings (G) terugvinden. In de settings kan je bijvoorbeeld het geluid regelen of de Batttery saver aanzetten.

Rechtsonderin je scherm vind je je “Nearby scherm” (H) tik deze aan en je kan zien welke Pokemon er zich bij jou in de buurt bevinden. 1 voetafdrukje is dichtbij en 3 is veraf.
pokemon_go_speelveeld

 

 

Avatar scherm

 

Linksonderin staat je Avatar (A), tik hierop om te zien in welk level je zit, hoeveel XP (B) je nog te gaan hebt tot het volgende level en welke badges (C) je allemaal al binnenhebt.
In dit scherm zie je ook je “Journal” (D), een gedetailleerd dagboek over je activiteiten inclusief dag en tijd.

Pokemon_go_avatar

 

XP, Stardust en Candy

Om verder te komen en uiteindelijk Pokemon Master te worden zijn XP, Stardust en Candy onmisbaar.

Deze 3 zorgen elk voor een belangrijk onderdeel in het spel

 1. XP: of ervaringspunten krijg je voor de diverse acties die je uitvoert, het is uiteindelijk ook het onderdeel waar je mee in het volgende level terecht komt.
 2. Stardust: Dit is, samen met je Candy het onderdeel waar je Pokemon sterker van worden.
 3. Candy: Dit wordt gebruikt om je Pokemon te laten evolueren (iedere Pokemon kent meerdere levels), het laten evolueren van een Pokemon levert behoorlijk wat XP op.

 

De verschillende Pokemon

Er zijn 250 verschillende Pokemon, sommigen komen veel voor en sommigen zijn ronduit zeldzaam.
De verschillende Pokemon hebben allemaal hun eigen karakterisiteken en moeilijkheidsgraad, de Pokemon zijn onder te verdelen in de volgende categorien:

 • Bug
 • Electric
 • Fairy
 • Flying
 • Fire
 • Ghost
 • Grass
 • Ground
 • Normal
 • Poison
 • Psychic
 • Rock
 • Water

De benamingen zijn gelijk een aardige hint voor waar je ze kan vinden, zo kan je het type “Grass” goed vinden in het gras en zal je de het type “Water” vaak tegenkomen in de buurt van …. je snapt hem al.

Naast omgeving zijn er ook een aantal Pokemon die je op specifieke delen van de dag beter kan vinden, zo zie je het type Ghost meestal in de avonduren en ook Fairy lijkt hier een sterke voorkeur voor te hebben.

CP Combat Points

Wat ook per Pokemon verschilt is de kracht. Deze wordt in Pokemon uitgedrukt in CP (Combat Points) en hoe hoger dit getal is, hoe sterker de Pokemon zal zijn. Pokemon zijn ook lastiger te vangen naarmate ze sterker worden en dat maakt de CP wel van belang. Als je een Pokemon hebt gevonden en je in de “Vangstand” zit kan je aan de kleur van de ring om de Pokemon ook al zien of dit een zwakke of sterkere Pokemon betreft. Groen is zwak en rood is uiteraard een sterke Pokemon.

Bekijk je Pokemon

Uiteraard wil je af en toe even kijken naar je totale vangst. En misschien wil je ook wel meer details over die ene Pokemon.
Hiervoor selecteer je de Pokeball midden onderin het scherm, tik vervolgens op “Pokemon”.Pokemon_detail

Hier zie je vervolgens een lijst van alle Pokemon die je momenteel bezit, als je rechtsonderin het scherm op het klokje tikt kan je de sortering waarin deze staan aanpassen.
Je kan ondermeer sorteren op naam, CP etc. De standaard sortering is op vangstdatum.

Wat zie je allemaal staan?

 • CP (A): Deze staat helemaal bovenin en geeft aan hoe sterk je Pokemon is. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker de Pokemon.Naast de CP zie je een sterretje (B), hier kan je de Pokemon aan je favorieten toevoegen (of weer verwijderen)
 • Direct onder de CP zie je de Pokemon staan, met het potloodje (C) naast de naam kan je zijn (haar?) naam wijzigen.
 • Daaronder zie je het aantal Health Points HP (D) en daaronder de details van je Pokemon (gewicht, type etc) (E)
 • Onder de HP zie je hoeveel Startdust (F) en Candy (G) je bezit voor deze Pokemon.
 • Power Up (H) en Evolve (I), dit zijn de 2 knoppen die je gebruikt om je Pokemon te “trainen” of sterker te maken. Let op: dit kost zowel Candy als Stardust!

Power Up of Evolve? Ja hier is men het nog niet echt over eens, met Evolve breng je je Pokemon naar het volgende “Pokemon Level” (een Pokemon kent meerdere levels) en met een Power up voeg je simpelweg CP (Combat Points) toe aan de Pokemon in de vorm waarin hij nu verkeert.

Het spel is nog wat te nieuw om hier wat zinnigs over te zeggen dus doen we dat maar niet.

Onder de Power Up en Evolve buttons zie je de twee aanvallen die jouw Pokemon kan doen, dit komt van pas als je gaat “Battlen” bij een Gym.

Laatste in dit lijstje is de vangstdatum en helemaal onderin kan je de “Transfer” knop vinden.

Als je dubbele Pokemon hebt en eigenlijk Candy nodig hebt voor het evolven van 1 van hen gebruik je de Transferknop om de betreffende Pokemon richting Prof Willow te verplaatsten. Je ontvangt als dank Candy van de Pokemon die je wegdoet. Deze Candy kan je gebruiken voor het sterker maken van de ander. (als je meerdere Pokemon van dezelfde soort hebt doe je uiteraard eerst degenen met de laagste CP weg)

 

Ontsnappende Pokemon

Wellicht een van de meest irritante dingen die je kan overkomen: Je Pokemon ontsnapt!

Dit kan soms gebeuren en zie je vooral terug bij de wat sterkere Pokemon, je gooit raak, de Pokemon verdwijnt in de bal maar ontsnapt vervolgens uit de bal.
Hier is niet veel aan te doen, je zal verder moeten zoeken tot je deze Pokemon weer tegenkomt om hem alsnog te vangen.

Je kan een aantal dingen doen om te voorkomen dat je Pokemon ontsnapt, je kan een Razz Berry inzetten, deze kan je terugvinden in je ‘Items” (Pokeball tikken en dan rechtsonderin het rugzakje zoeken). De Razz Berry kalmeert de Pokemon en zorgt er voor dat je hem makkelijker kan vangen.

De tweede optie hier is de inzet van de Great Ball, wees hier spaarzaam mee, ze komen niet veelvuldig voor!

 

Wat is een Poke stop?

pokestop
Pokestop

De Pokestop is DE plek om Pokeballs en allerhande andere items te verkrijgen, we sommen ze kort op inclusief wat je er mee kan.

 • Pokeballs: deze gebruik je om Pokemon te vangen
 • Poke Eggs: Deze gaan in je incubator om uit te broeden. (uitbroeden doe je door te lopen, het ei stop je erin door te gaan naar de Pokeball, Pokemon en het tabje EGGS. Selecteer daar het ei wat je in de incubator wil stoppen en de rest gaat vanzelf.
 • Incense: Activeer een Incensen en gedurende 30 minuten komen de Pokemon af op de locatie waar je de Incense activeerde.
 • Great Balls: Dit zijn “Super Pokeballs” gebruik deze om sterkere Pokemon te vangen. Let op: deze Balls zijn zeldzamer dan de standaard Pokeballs!
 • Revives: Een “medicijn” wat je gebruikt om een flauwgevallen Pokemon mee wakker te maken.
 • Postions/Super Potions: Een “medicijn” in sprayvorm wat je gebruikt om je gewonde Pokemon mee op te lappen.
 • Razz Berry’s: Gebruik je om sterkere Pokemon wat te kalmeren zodat deze makkelijker te vangen zijn (en minder snel ontsnappen)

De Pokestop is makkelijk te herkennen aan de hand van de afbeelding links. Het enige wat jk hoeft te doen is er in de buurt te gaan staan en te swipen zodra je de foto ziet van de locatie.

Pokestops zijn over het algemeen goed te vinden bij openbare plaatsen zoals scholen, parken, kerken etc. etc.

Tip: Kijk hier voor het meest actuele overzicht van Pokestops in Nederland en Belgie

 

 

 Wat is een Gym?

pokemon_Gym
Pokemon Gym

Een gym is de plek waar je Battles uitvoert en trainingen doet, je kan hier terecht zodra je level 5 hebt bereikt.
Een gym kan 3 kleuren hebben: Rood, Geel, Blauw of grijs.

De 3 eerste kleuren staan voor de teams en jij moet dus op enig moment een team kiezen, een grijze Gym is nog niet geclaimd, dit kan jij dus doen!
Je kan Battles tegen tegenstanders uitvoeren maar ook tegen je eigen Teamleden om je Pokemon te trainen, dit laatste verbetert ook jouw trainer skills.

Hogere trainerskills betekent ook de mogelijkheid tot het vinden van Pokemon met meer CP (Combat Power)

Er bestaan binnen de Gyms 3 soorten, de Friendly Gyms, Rival Gyms en Open Gyms.
Zoals de naamgeving al doet vermoeden is de een Friendly Gyms in het bezit van bijvoorbeeld een van je eigen teamleaden, een Rival Gym behoort aan andere teams en een Open Gym is er eentje die nog niet geclaimd is.

Hoe Battle je?

Battlen doe je in de Gym (zie hierboven) tip op voorhand: trek niet gelijk ten strijde tegen Rivals! Het is verstandig om eerst vriendschappelijke gevechten te houden tegen leden van je eigen team (en dus in een Gym van je eigen team)

Als je dit doet heb je daar namelijk een aantal voordelen van, ten eerste leer je om te Battlen (de trucs en handigheidjes.) Ten tweede ontvang je XP voor het houden van Battles (ook vriendschappelijke) Als laatste help je je team, door vriendschappelijke gevechten te voeren wordt de Gym van jouw team sterker en daar zal iedereen je dankbaar voor zijn!

Het is zover, je begint aan je eerste gevecht.Het is goed om te weten dat het level van de Gym ook aangeeft hoeveel Pokemon jij moet verslaan om de Gym te veroveren.
Het level staat hier voor het aantal Pokemon (level 1 betekent dat je er 1 moet verslaan etc. etc.)
Als je de Gym aantikt kan je ook zien welke Pokemon jij moet verslaan. (let hierbij altijd op de Combat Power!)

In een vriendschappelijk gevecht selecteer je 1 Pokemon en in een vijandige gym kies je er 6. Je kiest hier uiteraard de sterkste Pokemon uit je collectie.

Er zijn een aantal acties die je kan uitvoeren in een gevecht welke we kort beschrijven:

 • Standaard actie: Als je 1 keer op je scherm tikt voert je Pokemon een standaard actie uit
 • Speciale actie: Hiervoor moet je wachten tot de balk onderin je scherm met HitPoints (HP) is gevuld, de balk vult zich naarmate je meer standaard acties uitvoert. Zodra je een blauw blokje in de balk ziet verschijnen kan je een speciale actie lanceren door je scherm ingedrukt te houden.
 • Ontwijken: dit doe je door te swipen of door te drukken, links/rechts swipen of linker-/rechterkant van je scherm indrukken laat je Pokemon een ontwijkende actie uitvoeren.
 • Wisselen tussen Pokemon: tik op de pijl rechtsonderin je scherm en je wisselt je Pokemon om.

Tip: als je verliest kan je een Revive gebruiken om je Pokemon weer bij te brengen, om je Pokemon meer HitPoints te geven zet je een Potion of Super Potion in.

 

Wat is een Poke Egg?

Bij Pokestops kan het je zomaar gebeuren dat je een Poke Egg krijgt. Deze eieren dien je uiteraaard uit te broeden 😉

Dit doe je door ze in de incubator te stoppen (je krijgt er in het begin van het spel automatisch een), ga hiervoor naar de Pokeball onderin je scherm, tik Pokemon en ga bovenin naar het tabje “Eggs. Je selecteert nu een ei wat je uit wilt broeden en kiest :”Start incubation”.

Met het in de incubator stoppen ben je er niet, je ziet onder elk ei een aantal KM (kilometers) staan, dit is het aantal kilometers wat je moet lopen om je ei uit te broeden. Hoe meer kilometers je moet lopen, hoe zeldzamer de Pokemon zal zijn die er uiteindelijk uitkomt.

Tip: eieren uitbroeden, dus lopen, is de manier om je ei uit te broeden, je kan proberen om langzaam te fietsen om de afstand sneller af te leggen maar let op: boven een bepaalde snelheid telt de afgelegde afstand niet mee! Dit is om “valsspelen” te voorkomen en het lijkt er op dat de “magische grens” rond de 15 km per uur ligt.

 

Meer Pokemon Go leestips:

Alle Pokestops van Nederland in 1 handige Google Maps

Pokemon spelen zonder mobiel internet?

Pokemon Go, hoe werkt het? De Startersgids

10 beste Pokemon Go Tips & Tricks

Pokemon Go accu leeg? 5 tips om dit te voorkomen!

Meer Pokeballs en sneller levels bereiken

Pokestop laten verwijderen

 

One thought on “Pokemon Go, hoe werkt het? De Startersgids

 1. Pingback: Een Pokémon op schoot (of: hoe werkt Pokémon Go) - VanBetuwAdvies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *