Twintig zorginstellingen bundelen krachten in VR-platform Vrendle

vrendle

Op dinsdag 11 oktober vond in Steenwijk de aftrap van Vrendle plaats.

Twintig zorggroepen kwamen samen om dit online Virtual Reality platform voor de geestelijke gezondheidszorg officieel te lanceren. De zorggroepen zijn Founding Fathers, partners die intensief betrokken zijn bij de ontwikkeling van het platform en de aangeboden VR-therapieën.

In Nederland kampen circa 1 miljoen Nederlanders met angststoornissen en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren met nog eens 20% toe zal nemen.

Angststoornissen behoren hiermee tot de top 5 van meest voorkomende ziektelasten in Nederland.
De kosten voor behandeling van angststoornissen bedragen jaarlijks ruim 600 miljoen euro, deze kosten staan nog los van de maatschappelijke kosten die angststoornissen met zich meebrengen.

Het platform

Vrendle is een initiatief van het in Leeuwarden gevestigde Coolminds dat ruime ervaring heeft in de zorg.

Het platform omvat onder meer een bibliotheek met 360 graden video’s.
Deze zijn geschikt voor de behandeling van angststoornissen maar bevatten bijvoorbeeld ook video’s die gebruikt kunnen worden voor zaken als empathietraining.

Naast pleinvrees zijn er inmiddels therapieën ontwikkeld met thema’s als: angst voor de dokter, tandarts, lift, bus en supermarkt. Het platform is volop in ontwikkeling en meer therapieën volgen in de komende tijd.

De belangrijkste doelgroep omvat mensen die sociaal geïsoleerd raken, de straat niet meer op durven of moeilijk functioneren.

 

Tijdswinst

Het gebruik van VR-therapie kan de behandeling voor de diverse stoornissen met maar liefst 30% tot 40% inkorten. Hiermee is het grootste voordeel een significante tijdswinst voor de patiënt maar uiteraard ook op het gebied van de behandelkosten.

Virtual Reality Exposure Therapie, oftewel VRET, is overigens niet nieuw.
Het is een bewezen effectieve behandelmethode voor cliënten met angststoornissen (Universiteit van Amsterdam, 2012).

Dankzij de enorme ontwikkeling van 360 graden film en de ontwikkeling van geschikte (en betaalbare) VR brillen komen deze “VR behandelingen” binnen het bereik van de brede zorg.

De doelstelling van het initiatief luidt:

Patiënten met angsten, die hun dagelijkse leven beïnvloeden, weer te laten genieten van het leven.

Wat ons betreft een initiatief wat alleen maar toegejuicht kan worden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *