Virtual reality helpt je van angstoornis af

Virtual-Reality-helpt-bij-vliegangst

Vliegangst, pleinvrees, psychose of oorlogstrauma’s behandelen met virtual reality? Toekomstmuziek. Welnee, het Delfse bedrijf Clevr heeft al vele patiënten van hun angstoornis af geholpen met hun Virtual Reality Exposure Therapy (VRET).

Bij Virtual Reality Exposure Therapy worden patiënten in een virtuele wereld geconfronteerd met hun grootste angsten. Iemand met vliegangst gaat virtueel vliegen, iemand met pleinvrees wordt in een druk winkelcentrum neergezet en iemand met hoogtevrees mag virtueel naar de bovenste verdieping van een hoog gebouw.

Het idee is dat als je in een veilige omgeving wordt blootgesteld aan je angst, je langzaam leert dat het helemaal niet zo eng is. Het voordeel van virtual reality is dat je ervaringen kunt creëren die in de echte wereld moeilijker zijn na te bootsen. Even een stuk vliegen samen met een therapeut is een stuk lastiger dan met een VR-bril op te vliegen terwijl je gewoon in de prakijk zit.

Die virtuele werelden worden gebouwd door de Delfse startup Clevr. Clevr is ontstaan als spinoff van de TU Delft. Guntur Sandino, oprichter en oud-student van de TU Delft zag tijdens zijn studie een hoog potentieel in de nieuwe vorm van therapie. Clevr ontwikkelde onder meer vier virtuele werelden: de bus, de supermarkt, het café en de winkelstraat.

clevr-uit-delft-bouwt-virtuele-omgevingen-zoals-cafes

 

Veel van deze werelden kunnen worden aangepast: Gezichtsuitdrukkingen, etniciteit en de drukte. In de winkelstraat lopen hangjongeren rond en zijn sommige straten gevuld met ambulances en politiewagens.

 

gezichtsuitdrukking-in-virtual-reality

 

VRET is inmiddels een effectieve behandelingsmethode. Het wordt al in diverse instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg ingezet. Veelal is de behandeling is korter en goedkoper. Ook krijgt de therapeut meer inzicht in de problematiek van de cliënt.

 

Virtual Reality krijgt steeds meer serieuze toepassingen. Zo zetten winkels en horecagelegenheden sinds kort virtual reality om medewerkers te laten ervaren hoe heftig een overval kan zijn. Architecten laten hun creaties in vr nabouwen zodat medewerkers er al vast doorheen kunnen lopen en zo kinderziektes op voorhand er uit kunnen halen.

Ook andere bedrijven houden zich bezig met gezondheidszorg en virtual reality.. Deze gezondheidsinstellingen hebben zelfs een eigen vr-platform opgericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *