Virtual Reality, WebVR en SEO

WebVR_SEO

SEO ofwel Search Engine Optimalisation is niet echt mijn vakgebied, het is echter wel een erg belangrijke factor om te zorgen dat je een website hoger in de Google rankings krijgt.

De wetenschap van SEO houdt zich, in het kort, bezig met de optimalisatie van een website om te zorgen dat Google jouw website net even wat beter vindt dan een ander. Google beoordeelt jouw website aan de hand van een algoritme en dit algoritme “meet” jouw website op een groot aantal factoren (ik heb wel getallen van krap 200 factoren gezien maar niemand weet schijnbaar exact hoe het zit, ik in ieder geval niet)

Nu is het zo dat de techniek van SEO bij een “traditionele” website inmiddels redelijk overzichtelijk is, hoewel Google periodiek wel updates doorvoert waarbij websites die “trucjes” (ook wel Black Hat SEO) gebruiken worden “gestraft”. Dit straffen houdt feitelijk in dat je website, al dan niet tijdelijk, onderaan het lijstje komt te staan of als je het echt bont hebt gemaakt helemaal niet meer te vinden bent. Vormen van deze Blackhat SEO zijn bijvoorbeeld “keyword stuffing” (het volproppen van je site met specifieke woorden) en ongezonde backlinks (links vanaf Linkfarms etc)

Als je echter gewoon gezond verstand gebruikt, niet “schrijft voor de zoekmachine” (en dus niet je website volstopt met bergen “keywords”) en je ook nog zorgt dat je site op enigzins fatsoenlijke hosting draait en deze ook nog “Mobile Friendly” is zit je al snel goed.

Virtual Reality SEO

Dat brengt ons op de dag van vandaag, zoals ik al zei past Google regelmatig zijn algoritmes aan, bedenk dan dat we aan de vooravond staan van de introductie van een hele nieuwe manier van het consumeren van media en internet. De shift die Virtual Reality teweeg zal brengen begint zich met langzame eerste stapjes, af te tekenen en dit zal naar alle verwachting nogal wat gaan betekenen voor het vakgebied wat ze SEO noemen.

De uitdaging ligt in het feit dat een toenemend aantal bezoekers onze website in VR zullen gaan bezoeken (dat roept misschien nu een “ja tuurlijk zal wel” reactie op maar vergeet niet dat de adoptie naar mobiel ook zo verliep.)

De website van de toekomst zal een WebVR website zijn.

 

WebVR

We zijn net een beetje aan het wennen aan het feit dat alles “Mobile Friendly” moet zijn omdat een inmiddels erg belangrijk deel van de bezoekers ons (soms zelfs het merendeel) via Smartphone of Tablet bezoekt. De volgende shift staat echter voor de deur en dit is WebVR.

Wat is WebVR? Wel de de simpele definitie luidt:

WebVR is een Javascript API die gebruik maakt van een VR headset of ander VR device om een volledig Immersive en 3D ervaring in een webbrowser mogelijk te maken.

Feitelijk drijft het systeem op 3 pijlers:

  • WebGL, waarbij 3D rendering in browsers mogelijk wordt gemaakt.
  • Three.js: een JS library voor 3D in webbrowsers
  • WebVR API: deze regelt ondermeer navigatie en tracking

Dat klinkt nu misschien erg complex maar onder andere Google en Mozilla doen er alles aan om een en ander zo eenvoudig mogelijk te houden voor ontwikkelaars. Zelfs zo eenvoudig dat iemand met een beetje basiskennis al in staat is om eenvoudig WebVR te creëren en daarmee gaat een hele nieuwe wereld van mogelijkheden open.

We geven een kort voorbeeld: een bezoeker bezoekt straks een website in Virtual Reality, met een VR headset op komt hij de site binnen, letterlijk binnen want hij kan gewoon door de website heenlopen. Hij trekt een menu tevoorschijn, tikt een berichtje aan, tikt een video aan en gooit het artikel van zich af als hij klaar is. Een website kan daarbij elke vorm hebben die mogelijk is. Een website gaat van “plat saai 2D” naar een heuze virtuele en interactieve wereld waarbij de interactie vele malen groter is dan het traditionele sitebezoek.

Je kan je daarbij voorstellen dat er straks een heel nieuw speelveld ontstaat op het gebied van webdesign. Waar we nu allemaal druk in de weer zijn met “Video sliders” en blitse “Parallax” effecten om bezoekers te boeien en langer op onze site te houden wordt het straks zaak om een boeiende interactieve wereld te scheppen met datzelfde doel. Overbodig te vermelden dat dit een hele andere tak van sport is.

De “Million Dollar Question” die hier natuurlijk centraal zal gaan staan is:

 

Hoe gaat Google WebVR websites ranken?

Ja dat is een vraag waar ik uiteraard niet het antwoord op heb (bummer ja ik weet het) maar de vraag stellen is wel buitengewoon gezond omdat het aanzet tot nadenken. Het is namelijk wel redelijk traditioneel dat Google de markt bepaalt. Als Google van mening is dat jouw website aantrekkelijk moet zijn voor, bijvoorbeeld, mobiele bezoekers, zorgt Google hier voor. Dat begint met vriendelijke suggesties en dat eindigt bij een downgrade in de Rankings als je site na X periode nog niet voldoet aan Google zijn wensen.

Ik kan hier natuurlijk gaan zitten speculeren hoe Google WebVR gaat ranken maar het schiet niet erg op, ik kan me wel een voorstelling maken bij de vrij basale dingen (juiste API, juiste JS script en dergelijke). Ook kan ik me helemaal voorstellen dat snelheid nog belangrijker zal worden, waarmee ook het belang van optimalisatie/compressie van afbeeldingen en video nog groter zal worden dan vandaag al het geval is. (VR dient “gerenderd” te worden en het liefst in en zo kort mogelijke tijd)

Ook kan ik me voorstellen dat een groot deel van de “oude rankingmechanismen” gewoon van toepassing blijft. Google zijn doelstelling zal onveranderd blijven namelijk het presenteren van zoekresultaten die de meeste waarde opleveren relevant voor de zoekopdracht van hun klant. Stop dus vooral nog niet met het produceren van kwaliteitscontent!

Het is een vraag die ik op tafel leg en wellicht wel te vroeg, WebVR is nog erg nieuw en er lijkt voorlopig nog geen enkele sprake van het “belonen” of “straffen” aan de hand van het al dan niet inzetten van WebVR.

Het doel is dan ook meer om een kleine headsup te geven dat dit wel de toekomst is voor de komende jaren.

Heb jij hier een mening over? Wil je iets kwijt hierover of mij gewoon mededelen dat ik uit mijn nek klets?

Ik zie je reactie hieronder graag tegemoet 😉

Wil je zelf vast aan de gang met WebVR? Kijk dan vooral eens hier, voor vragen en chats op het gebied van WebVR development vervoeg je je op het WebVR Slackchannel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *