VR headset kan Herpes aan de ogen veroorzaken

oog_herpes

“Once upon a time” vorige jaar komt er een tweet langs van de, in Amerika, erg bekende Youtuber “Drift0r”, met veel capslock wordt verkondigt dat Herpes wordt verspreid via VR headsets.
Het gaat hier dan specifiek om Herpes-simplexkeratitis, en als we dat heel erg platslaan gaat het min of meer om een oogonsteking maar wel degelijk eentje die behandelt dient te worden! (lees hier de Wiki uitleg en hier de zeer uitgebreide oogartsen uitleg)

Het goede nieuws: het is dus niet zo dat je een SOA aan je oog krijgt, tegelijk is het wel iets om rekening mee te houden. Zeker als je VR headsets op meer publieke plekken aanbiedt of gebruikt. Denk dan aan beurzen, VR Experience Centers maar bijvoorbeeld ook in de klas waar VR headsets ook steeds vaker terug zijn te vinden.

De zeer alarmerende tweet hebben we nog even opgediept en luidt als volgt:

 

EYE HERPES IS SPREADING VIA VR HEADSETS! You know those big events where people try VR for the first time? Well this dev got herpes from it! pic.twitter.com/ngNQK5QiFB

— Drift0r (@Drift0r) October 25, 2016

 

Is er echt een risico?

Kort antwoord: ja

Hygiëne met betrekking tot VR headsets wordt nogal eens onderschat of vergeten.
Een VR headset zit zeer dicht op je gezicht en dit is toevallig ook de plaats waar erg veel bacterien leven, nou leven die overal wel maar je schijnt je gezicht zeer frequent aan te raken. (onderzoeken lopen uiteen van duizenden tot vele duizenden keren per etmaal)

Je kan je voorstellen dat als je op een beurs bent, en je zet een VR headset op je hoofd, die daarvoor al op tientallen andere hoofden heeft gezeten, er wel degelijk een risico bestaat op het oplopen van wat dan ook. Dit kan varieren van verkoudheid tot, tsja ook Herpes Simplex.

Nu is er geen reden voor blinde paniek, de aandoening is met medicatie eenvoudig te genezen maar het is zeker wel even een eye opener (ja slappe woordgrap)

Hygiëne en VR headsets

Hygiene is altijd wel belangrijk, en zeker als het gaat om iets wat je tegen je gezicht “plakt”, en zeker als datgene al tegen vele andere hoofden heeft aangeplakt!

Waar je, voor jezelf in ieder geval mee kan beginnen is om je eigen VR headset schoon te houden.
We schreven hier al eens een artikel hoe je dat het beste aanpakt en raden je aan om deze tips gewoon even door te lezen en in acht te nemen.

Voor standhouders op bijvoorbeeld beurzen is het van het grootste belang dat ze hun demobrillen ook schoonhouden.
Zorg dat je voldoende tissues (Kleenex) of bijvoorbeeld een Tork rol en gebruik deze, in combinatie met een desinfecterend middel (geen alcohol!) om de bril na ieder gebruik even af te vegen.

Zorg dat je in ieder geval de cushioning goed schoonhoudt. Bezoekers zullen je dankbaar zijn 😉

Specifiek voor de laatste doelgroep hebben wij overigens diverse disposable maskers in het assortiment die speciaal voor dit doel zijn gemaakt. Ook tref je in deze rubriek vervangende gezichtskussens aan, deze zijn in tegenstelling tot de originele cushions waterdicht en goed afneembaar.

 

Conclusie

Geen paniek!! Maar zorg gewoon dat je je waardevolle bezit goed schoonhoud 😉

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *