vTime het sociaalste VR netwerk

vTime_Key_Image_1600x900b

Vergeet Facebook, vTime is het eerste Mobiele Sociale VR netwerk waarin je je vrienden in Virtual Reality ontmoetvTime-The-Boardroom-1600-900s

Slechts een van de uitspraken die er in buitenlandse media al zijn gedaan over vTime, het eerste Sociale Virtual Reality netwerk ter wereld, maar wat is het precies?
Aangezien vTime inmiddels beschikbaar is voor Oculus Rift, Samsung Gear VR en Google Cardboard dachten we dat de tijd wel rijp is om het aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Hoe werkt vTime?

De opzet van vTime is in feite gelijk aan die van andere sociale netwerken, je kan zoeken naar andere gebruikers en mensen uitnodigen om te “connecten”. Net als in elk ander sociaal netwerk bouw je op deze manier een verzameling met “Connections” op die in je “favorieten” komen te staan.
Dit betekent ook dat, op het moment dat een van je vrienden online gaat, jij een notificatie krijgt.
Vanuit je Connections menu stuur je eenvoudig een “Chat Request”, als dit geaccepteerd wordt begint de lol, je betreedt een locatie van jouw keuze en kan vervolgens “Face to Face” praten met je virtuele vriend.

Dit is niet de enige manier om in een Virtueel gesprek te belanden, in de “entree” is een soort verzamelplaats van mensen die net binnenkomen, Avatars zweven rond en je kan iedereen uitnodigen voor een chat.

vTime biedt je ook de optie om “Random Matches” te ontdekken, hierbij kan je zelf je voorkeuren aangeven gebaseerd op bijvoorbeeld jouw hobby of andere interesse.

Virtual Chatroom

Zodra je bent uitgenodigd, of zelf een keuze hebt gemaakt, kan de lol beginnen. Je zit ineens in een Virtuele ruimte met maximaal 3 anderen, het voordeel hier van is volgens ons wel het feit dat het mogelijk is om de chat “intiem” te houden, dit is echt wat anders dan de massale chatboxen zoals je die misschien wel eens bezocht hebt.

De locaties in vTime zijn zonder meer prachtig te noemen, zo neem je plaats in de ruimte of gewoon op het strand, het andere moment zit je middenin Yosemite park, feitelijk zijn de mogelijkheden onbegrensd. Wat opvalt is de kwaliteit van de Graphics, we hebben hier wat verder naar gezocht en de hoge kwaliteit is het resultaat van het erg slim combineren van rendering en pre-rendered materiaal (hier leggen we uit wat renderen eigenlijk is)

Avatars

Bij je eerste bezoek maak je een Avatar aan, deze Avatar pas je aan naar jouw persoonlijk smaak. Hoewel de mogelijkheden niet zo uitgebreid zijn als in bijvoorbeeld Second Life zijn er wat ons betreft voldoende mogelijkheden om “te zijn wie je wilt zijn”

Je kan ondermeer je eigen kleding uitkiezen en verder zijn onder andere je sexe, haar, huidkleur etc. allemaal volledig naar wens aan te passen.
De Avatars in vTime komen zeer realistisch over, dit heeft met name te maken met het feit dat er “Random Character Events” plaatsvinden, in simpel Nederlands: De Avatars laten “menselijk gedrag” zien, dit doen ze uit zichzelf en dit geeft een een erg realistisch gevoel.

Zo kan het zijn dat jouw Avatar ineens aan zijn neus of achter zijn oor krabt en dit geeft echt het gevoel dat je met echte mensen in de ruimte zit.

Verder baseert vTime mond, oog, lichaams en handbewegingen op de audio input die het krijgt, met behulp Headtracking is het vervolgens nog zo dat jouw Avatar kijkt waar jij ook kijkt, dit levert in het gesprek ook exact de gewenste interactie op: als jij met ieamand praat kijk je deze persoon in de Virtuele wereld ook echt aan. (tegelijk kan je ook zien als je niks interessants te melden hebt, je gesprekspartner zal dan een andere kant op kijken 😉 )

 

Het chatten in vTime

Het chatten in vTime voelt zeer realistisch aan, je praat namelijk gewoon met elkaar….
Wat met name bijdraagt aan het realistische gevoel is het feit dat, zoals je net al las, de Avatars zich zo realistisch gedragen.

Tsja wat valt er verder te zeggen over chatten…

Nog wel leuk om te vermelden is het feit dat je naast chatten ook allerlei content met elkaar kan delen, zo kan je 360° foto’s en video’s vertonen in de ruimte waar je zit, zo kan je gezellige met je vrienden de kiekjes van je laatste vakantie bekijken of gewoon een avondje vullen met het kijken van video.

 

 

vTime en zakelijk gebruik

We kennen natuurlijk allemaal wel de “webcasts” waarin we in zakelijke omgevingen werken, deze zijn er voornamelijk op gericht om te kunnen vergaderen met deelnemers uit meerdere landen zonder het reisbudget voor de rest van het jaar te verdampen.

vTime lijkt aan te sturen op Webcast 2.0, met de bekendmaking dat vTime nu ook compatible is met de Oculus Rift lanceert het ook een nieuwe Chatroom: “The Boardroom”.
Deze Boardroom is gesitueerd in een wolkenkrabber, voorzien van alle luxe die je je kan voorstellen in een Boardroom. De ruimte is voorzien van een enorm scherm waarop ondermeer presentaties gegeven kunnen worden.

Het is dus zeer goed mogelijk dat je op enig moment in een virtuele Boardroom aan het vergaderen bent met collegas aan de andere kant van de wereld. Wel denken we dat, als het doel van vTime inderdaad een stap richting zakelijke markt is, de limitatie van 4 personen per ruimte een probleem gaat vormen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *