Web VR, wat is dat?

Web VR is het rechtstreeks kijken vanuit de browser  naar VR. Dit kan middels Desktop, Smartphone of VR headset. Met andere woorden: je bent in staat om, vanuit je gewone browser VR content te lanceren en te ervaren. Web VR is een toepassing die volop in ontwikkeling is en op een sterk toenemende belangstelling kan rekenen.Afbeeldingsresultaat voor web vr

Een hele nieuwe wereld van Internetten gaat open, het wordt namelijk voor ontwikkelaars mogelijk om websites vorm te geven als Virtuele werelden waarin je “gewoon rondloopt”. Er ontstaat een hele nieuwe vorm van navigeren op het web. Stel je even voor dat je niet langer achter je platte scherm naar een website zit te kijken, maar dat je in een virtuele wereld rondloopt waar je even het nieuws checkt, kijkt wat voor het weer het wordt of een virtueel kijkje op je beoogde vakantielocatie neemt.

Web VR biedt voor ontwikkelaars ook mooie kansen, het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om op relatief eenvoudige wijze VR en/of interactieve omgevingen te creëren met behulp van, snel eenvoudiger wordende, webdevelopment tools. Dit schept met name volop mogelijkheden voor een grote groep ontwikkelaars die op dit moment nog niet de diepgravende kennis bezitten die nodig is om VR content te creëren.

Onder andere Mozilla en Google zijn inmiddels in zeer vergevorderd stadium met WebVR, feitelijk is het gewoon beschikbaar maar de ontwikkeling gaat volop door.

Drie pijlers van Web VR

Voor de techneuten en geletterden onder ons, nog wat meer achtergrond informatie. Het principe van Web VR werkt op basis van drie pijlers:

  • WebGL, waarbij 3D rendering in browsers mogelijk wordt gemaakt.
  • Three.js: een JS library voor 3D in webbrowsers
  • WebVR API: deze regelt ondermeer navigatie en tracking

Als je dit interessant vindt, kom je wellicht ook in aanmerking als student om bij ons stage te komen lopen. Dan kun je ook gewoon reageren via het contactformulier.

 

Open this in UX Builder to add and edit content