Headtracking behoort tot de “groep” technieken waarmee de fysieke persoon, of onderdelen hiervan, exact gelokaliseerd worden in de Virtuele Werkelijkheid.

Nauw verwant aan Headtracking zijn “Positionele Tracking” en “Handtracking

Headtracking is een van de belangrijkste elementen in Virtual Reality. Het draagt in grote mate bij aan de “Immersion” (onderdompeling) in de Virtuele Werkelijkheid.

Headtracking is de technologie die er voor zorgt dat, als jij bijvoorbeeld je hoofd naar links draait om daar te kijken, de virtuele wereld meebeweegt.
Feitelijk de perfecte nabootsting van de echte wereld, het zorgt dat je kan rondkijken, rondlopen en dat de Virtuele Werkelijkheid echt aanvoelt.

 

Hoe werkt Headtracking?

De verschillende VR brillen gebruiken ook diverse technieken om Headtracking mogelijk te maken.
Zo zal een mobiele VR bril uiteraard de sensoren (zoals AccelerometerGyroscoop en magnetometer)  die een Smartphone aan boord heeft gebruiken voor de headtracking.
Een VR HMD (head mounted display) heeft de benodigde techniek aan boord.

De techniek van Headtracking op een VR HMD is nog wat geavanceerder dan die op een mobiele VR bril, naast de sensoren zoals die bij Mobiele VR gebruikt worden zit er bij VR HMD’s veelal nog een extra tracking-mogelijkheid in het pakket.

Zo is de Playstation VR voorzien van een 9 tal Ledjes op de headset die 360° Headtracking mogelijk maken (met behulp van een externe PS4 camera) en is de HTC VIVE voorzien van Lighthouse techniek.
De Lighthouse techniek is zeer geavanceerd, het werkt door de hele ruimte in een onzichtbaar licht te hullen, dit gebeurd door een samenspel van Leds en Laser. (lees hier exact hoe dat werkt)
De welbekende Oculus Rift werkt met “Constellation”, ook een systeem gebaseerd op onzichtbaar licht (IR), lees hier exact hoe Constellation werkt)
Sensors die in een matrix in de voorkant van de bril zijn geplaatst bepalen vervolgens de positie van de bril.